Każdy posiadacz, chociaż kawałka ogrodu i miłośnik grillowania z czasem zaczyna marzyć o murowanym grillu. Poniżej praktyczny przewodnik jak zbudować grill murowany krok po kroku. Znajdziecie w nim porady jak stworzyć solidną podstawę, jakie materiały i narzędzia będę potrzebne do budowy oraz jak układać cegły na ścianach bocznych i tylnych grilla.

Ceglany grill jest doskonałym dodatkiem do patio. Łatwego w budowie i użytkowaniu grilla z cegły nie trzeba chować na zimę, nie zniszczy się i nie rozpadnie i wygląda o wiele atrakcyjniej, niż inne grille, które można kupić w supermarkecie. Odpowiednio wymurowany grill ogrodowy z cegły będzie wam służył przez długie lata.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje grilla z cegły, które można łatwo zbudować – sam grill, a także grill z blatem roboczym i miejscem do przechowywania pod nim. To, na jaki projekt się zdecydujecie, zależy od was, no i od miejsca jakim dysponujecie pod budowę grilla ogrodowego.

Wybór lokalizacji do budowy grilla z cegły

Po pierwsze trzeba zdecydować, gdzie zbudować swój grill. Jedyną wadą murowanego grilla jest to, że nie można go przenosić, dlatego należy dokładnie przemyśleć lokalizację.

Grill powinien znajdować się dość blisko domu, aby podczas grillowania nie trzeba było nosić wszystkiego zbyt daleko, ale nie aż tak blisko, żeby dym nie zawiewał do środka.

budowa grilla ogrodowego
fot. Widok gotowego grilla ogrodowego
 

Dobrze jest też mieć miejsce do grillowania w pobliżu stołu i miejsc do siedzenia, żeby kucharz nie musiał stać z dala od pozostałych biesiadników, ale z kolei też nie zbyt blisko, żeby żar nie przeszkadzał gościom i nie powodował zagrożenia pożarowego dla łatwopalnych przedmiotów.

Należy pomyśleć także o ścieżce prowadzącej do grilla, jeśli ma ona prowadzić po trawie może to doprowadzić do zniszczenia trawnika w tym miejscu, dlatego warto utwardzić taką ścieżkę, np. panelami drewnianymi lub kamieniami czy betonowymi płytami.

Budowa fundamentu pod grilla ogrodowego

Podstawa pod grilla musi być solidna, jeśli nie macie miejsca pod grilla na utwardzonym terenie, trzeba zrobić betonową wylewkę lub ułożyć betonowe płyty. Podstawa powinna trzymać poziom i być wystarczająco mocna, aby utrzymać ciężar grilla bez osiadania i opadania. Podczas budowy podstawy pamiętajcie, że warto ją przedłużyć tak, aby obejmowała teren także przed samym grillem, umożliwia to wygodne grillowanie.

Materiały potrzebne do budowy grilla ogrodowego z cegły

Oczywiście pierwszym budulcem, jaki nasuwa się na myśl, jest cegła. Najpierw należy zdecydować się na rozmiar grilla, dobrym pierwszym krokiem będzie zakup rusztu i paleniska. Jak już będziecie mieli ruszt trzeba oszacować ile cegieł, będzie potrzebnych do budowy, najlepiej położyć ruszt i policzyć ile cegieł będzie potrzebnych do obudowania trzech stron rusztu i obliczyć jak wysoki ma być grill. Pamiętajcie, że nie wygodnie jest się ciągle nachylać podczas grillowania, dlatego dobrze, żeby grill był odpowiednio wysoki.

jak zbudować grill ogrodowy
fot. Czy budowa grilla ogrodowego jest trudna ?
 

Jeśli zdecydujecie się na grill z blatem roboczym, pamiętajcie także o cegłach potrzebnych do budowy tego elementu. W tym przypadku dobrze jest ustalić z czego, ma być zrobiony sam blat- dobrym materiałem na niego jest płyta betonowa (np. chodnikowa). Jak w przypadku rusztu można położyć płytę i obliczyć ile cegieł będzie potrzebnych do zbudowania tej części grilla.

Poza samą cegłą do zbudowania grilla potrzebny jest piasek i cement do wykonania zaprawy, palenisko, ruszt i blat (w zależności od wybranej wersji).

Narzędzia potrzebne do budowy grilla ogrodowego

  • Łopata do mieszania zaprawy
  • Kielnia murarska lub kielnia sztukatorska, jeśli nie jesteście przyzwyczajenie do układania cegieł
  • Poziomica
  • Młotek lub młotek do układania kostki
  • Dłuto
  • Wiadro
  • Szczotka druciana.

Murowanie grilla krok po kroku

Na przygotowany wcześniej fundament należy ułożyć pierwszą warstwę cegieł wokół rusztu do grilla, aby zapewnić mu odpowiedni rozmiar.

Jeśli zdecydowaliście się na blat z boku grilla, musicie ułożyć cegły w kształcie litery „E”, tak aby centralna ściana wspierała zarówno grill, jak i blat.

W tym miejscu należy również wspomnieć, że należy upewnić się, że szerokość strefy grillowania jest prawidłowa. Nie chcecie, żeby był zbyt szeroki lub zbyt wąski!

Ułóżcie pierwszą warstwę cegieł na zaprawie, używając poziomicy, aby upewnić się, że linie są proste, a cegły są wyrównane.

Najlepiej unikać konieczności docinania cegieł, ponieważ może to być trudne zadanie i ostatecznie może doprowadzić do uszkodzeń i marnotrawstwa, więc najlepiej zaplanować układ tak, żeby budować tylko z całych cegieł.

Należy budować ściany, zaczynając od narożników. Każdą kolejną warstwę układajcie od połowy cegły, aby ściana była mocna i miała tradycyjny wzór muru. Używajcie poziomicy, aby upewnić się, że ściany są równe, proste i pionowe.

Co kilka warstw należy usuwać nadmiar zaprawy i wypełniać miejsca, gdzie powstały ubytki.

Gdy dojdziecie do siódmej warstwy (biorąc pod uwagę swój wzrost, może to być ósma lub dziewiąta warstwa), utwórzcie półkę na palenisko, obracając cegły poprzecznie.

Kolejną warstwę należy ułożyć normalnie, a następną znów poprzecznie, aby utworzyć półkę pod ruszt. Powtarzamy manewr kolejny raz, żeby utworzyć kolejną półkę i mieć możliwość regulacji wysokości grillowania.

Pamiętajcie, że jeśli budujecie wersję z blatem, musicie zdecydować, na jakiej wysokości chcecie mieć blat i przestać układać prawą ścianę na wybranej wysokości- upewnijcie się, że pokrywa się ona z jedną z półek, które zbudowaliście wcześniej.

Po zakończeniu murowania należy pozostawić grill do wyschnięcia zaprawy na co najmniej 48 godzin przed planowanym użyciem. Jeśli zanosi się na deszcz, koniecznie nakryjcie świeżo wymurowany grill, żeby zaprawa nie została wymyta.

Pamiętajcie- im więcej używacie grilla, tym szybciej może stracić połysk. Możecie odnowić metalowe elementy, używając odpowiedniej farby (żaroodpornej).

Wreszcie, gdy wszystko skończone i zaprawa wyschnięta, możecie zorganizować przyjęcie i zaprosić przyjaciół i rodzinę, aby móc pochwalić się zbudowanym przez was własnoręcznie grillem ogrodowym i przygotować pierwsze potrawy na nim. Smacznego!