Site icon Wszystko do budowy domu – Portal Budowlany

Czym kierować się przy wyborze blatu z drewna? Praktyczne porady

Czym kierować się przy wyborze blatu z drewna? Praktyczne porady

Wybierając odpowiedni blat do kuchni, musimy zwrócić uwagę na wiele istotnych czynników. Musi to być przede wszystkim część wystroju pomieszczenia charakteryzująca się wysokim poziomem użyteczności oraz odporności na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Od wielu już lat dużą popularnością cieszą się blaty wykonane z drewna.

Kolorystyka i estetyka blatu

Wygląd jest jedną z pierwszych rzeczy, na jaką zwracamy uwagę przy wyborze konkretnego rodzaju blatu. Nic w tym dziwnego, estetyka jest bardzo ważną rzeczą przy urządzaniu kuchni. W zależności od tego, na jaki kolor mebli się decydujemy, przy wyborze blatu warto uwzględnić zasadę kontrastu. Wybór blatu pod kolor mebli może bowiem skutkować efektem ciężkości i monotonii.

Warto więc przełamać ten schemat i dobrać element w ten sposób by kontrastował z pozostałą zabudową. Ciepły i jasny odcień drewna sprawdzi się w klasycznych kuchniach. Będzie pasował nie tylko do białych mebli, sprawdzi się też dobrze do przełamania czerni. Dzięki zachowaniu naturalnego koloru i faktury pomieszczenie będzie bardziej ciepłe i przytulne. Dla miłośników bardziej nowoczesnych wnętrz dobrym wyborem może okazać się blat w kolorze czarnym.

Rodzaj drewna

Oprócz wyglądu niezwykle ważny jest wybór rodzaju drewna, z jakiego wykonany jest blat. Nie powinno ono być zbyt miękkie, gdyż kuchnia jest miejscem, w którym ta część wyposażenia będzie miała kontakt nie tylko z wilgocią, ciepłem, tłuszczem i zabrudzeniami, ale np. z lądującymi na nim sztućcami. Jeżeli więc chcemy, by blat posłużył nam przez wiele lat, warto na wstępie odrzucić drewno miękkie takie jak sosna, świerk, topola czy olcha. W tym miejscu zdecydowanie lepiej sprawdzą się drewna o wysokim poziomie twardości.

Do najpopularniejszych gatunków drewna twardego zaliczyć możemy dąb, buk, heban i orzech. Blat przed oddaniem do użytkowania musi zostać odpowiednio zaimpregnowany. Plusem posiadania blatu z drewna jest to, że możemy stosunkowo łatwo odświeżyć jego wygląd. Wystarczy przeszlifować go dobrze dobranym papierem ściernym i zabezpieczyć jego powierzchnię nową warstwą impregnatu, który musi posiadać atest spożywczy.

Blat klejony czy z litego drewna?

Podstawowy wybór blatu kuchennego wykonanego z drewna sprowadza się do kwestii tego, czy chcemy mieć blat klejony, czy może z litego drewna. Warto już na wstępie zaznaczyć, że pierwsza z opcji jest zdecydowanie bardziej popularna. Dzieje się tak z kilku względów. Po pierwsze jest to zdecydowanie bardziej ekonomiczny wybór.

Blat klejony jest bardziej odporny na wypaczenie i pęknięcia. Klejenie drewna sprawia bowiem, że powierzchnia jest mniej naprężona. To z kolei pozwala na dłuższe eksploatowanie blatu bez konieczności jego naprawy lub wymiany. Z drugiej jednak strony mamy piękne blaty z drewna litego, które prezentują się niezwykle elegancko i naturalnie.

Podejmując decyzję, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że pod wpływem rozmaitych czynników zewnętrznych drewno cały czas pracuje i zmieniają się jego parametry. Tym samym może on pęcznieć lub się wyginać. Proces klejenia niweluje częściowo te problemy, dzięki czemu dostajemy produkt o podwyższonej odporności.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą https://skladydrzewne.pl/oferta/blaty-drewniane/

Exit mobile version