Site icon Wszystko do budowy domu – Portal Budowlany

Jak hodować jagody goji w polskim klimacie?

Jak hodować jagody goji w polskim klimacie?

Jagoda goji jest prawdziwym cudem natury. Jej owoce spełniają dwa oczekiwania jednocześnie – są smaczne i bardzo zdrowe. Jak skutecznie uprawiać tę roślinę i dbać o nią w naszym klimacie?

Hodowla owoców i warzyw we własnym ogrodzie sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu, gdyż ogrodnicy-hobbyście doskonale wiedzą, które rośliny są dla nich dobre. Jednym z takich dobroczyńców jest niewątpliwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum), który rodzi jagody goji i zwykle tytułowany jest nazwą swojego owca. Smak jagód goji jest porównywany do czereśni i żurawiny, a ich prozdrowotne korzyści zyskały wielu zwolenników wśród miłośników ogrodnictwa. Z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że jagody goji można bez problemu uprawiać w przydomowym ogrodzie.

Od czerwca do sierpnia na roślinie rozwijają się kwiaty o fioletowej barwie. Powstałe z nich owoce można zbierać od sierpnia do października. Krzew zaowocuje po raz pierwszy trzy lata po posadzeniu. Pnącze potrafi osiągnąć wysokość do 3,5 m i szerokość około 1 m.

Wymagania uprawowe

Lokalizacja

Dla rośliny należy wybrać miejsce słoneczne i przewiewne. Światło jest szczególnie istotnym czynnikiem dla obfitych zbiorów. Dodatkowo, krzew powinien mieć dostęp do odpowiedniej cyrkulacji powietrza, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że zostanie zaatakowany przez pleśń.

Gleba

Roślina potrafi zaadoptować się do każdego podłoża, jednak idealna gleba dla tej jagód goji jest jest dobrze zdrenowana, dostatecznie wilgotna i bogata w próchnicę. Jeśli gleba w ogrodzie jest dość zbita, rozluźnij ją za pomocą piasku i dużej ilości humusu ogrodniczego. Zalecane pH ma zakres 8,2-8,6.

Pora sadzenia

Kolcowój można sadzić przez cały rok, jednak pod warunkiem, że od początku roku ziemia była wolna od przymrozków. Najlepszym czasem sadzenia jest okres między marcem a majem. Dzięki temu pnącze będzie mogło optymalnie rozwijać się przez cały sezon wegetacyjny.

Metoda sadzenia

Dla młodej rośliny należy wykopać dołek o głębokości 40 centymetrów. Do otworu dodaj warstwę ziemi wymieszanej z kompostem lub sam kompost. Następnie umieść roślinę w dołku tak, aby ta znajdowała się w ziemi na głębokości 30 cm i wypełnij całość wydobytą ziemią. Przed podlaniem młodej rośliny warto jest utworzyć obwódkę ułatwiającą podlewanie obszaru korzeniowego. Żeby ułatwić młodym jagodom goji wzrost, należy je regularnie podlewać w pierwszych tygodniach zaraz po posadzeniu.

Jak prawidłowo dbać o roślinę?

Podlewanie i nawożenie

Jeśli roślina zdążyła się rozrosną podlewaj ją tylko w czasie uporczywej suszy. Gleba może być wilgotna, jednak jagoda goji nie toleruje zbyt dużej wilgotności gleby. W celu nawożenia rośliny wystarczy wiosną dodać świeżego kompostu wokół jej korzeni. Dalsze nawożenie nie jest konieczne.

Przycinanie

Dzięki odpowiedniemu przycinaniu sprawisz, że roślina stanie się mocna i pełna wigoru. W pierwszym roku po posadzeniu przycinaj ją nie więcej niż 20 centymetrów. Rok później pozostaw 5 lub 6 grubych pędów, a pozostałe możesz usnąć. Pnącza odmładza się po raz pierwszy w 4 roku po posadzeniu rośliny, a następnie co 2 lata. Po tym czasie usuwaj dwa stare pędy naraz i pozwól odrosnąć dwóm młodym. Można jednak regularnie usuwać martwe, suche części. Zalecane jest, aby pozostawić na stałe maksymalnie 10 pędów

Choroby i szkodniki

Jagody goji są często podatny na mączniaka prawdziwego. Objawy choroby widoczne są po szaro-białym, mączystym nalocie na liściach, a później na całej roślinie. Dotknięte części roślin muszą zostać wycięte i wyrzucone do odpadów.

W miarę możliwości należy unikać wszelkich środków grzybobójczych, ponieważ mogą one zostać wchłonięte przez owoce. Profilaktycznie można opryskiwać kolcowój co dwa tygodnie wywarem roślinnym sporządzonym ze skrzypy polnego. Dzięki temu roślina będzie mocniejsza i bardziej odporna na mączniaka.

Zimowanie

Jagoda goji jest odporna na mróz i może wytrzymać temperatury do -26°C. Z tego powodu nie ma potrzeby zabezpieczania krzewu na zimę. Jeśli jednak młode rośliny zostaną jesienią, zaleca się ochronę przez pierwszą zimę. Obszar korzeni wystarczy przykryć warstwą ściółki z liści, a pędy najlepiej chronić gałązkami drzew iglastych.

Exit mobile version