Szparagi to warzywo, a dokładnie bylina, która jest niezwykle zdrowa. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, a ponadto uważana jest za doskonały afrodyzjak. W co zasobne są szparagi? Do tych najważniejszych cennych składników zalicza się kwas foliowy, który spowalnia proces starzenia, a także przyspiesza regenerację komórek. Ponadto wspomaga również układ krążenia. Jedzenie szparagów może poprawić stan naszej cery, bowiem zasobne są w witaminę C, E, a także beta-karoten. Ponadto są źródłem wapnia, fosforu i potasu. Zawierają także glutation, wspomagający układ odpornościowy i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo są niskokaloryczne. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na ich przydomową uprawę. Pytanie zatem brzmi: jak uprawiać szparagi w ogrodzie?
Po pierwsze: przygotowanie stanowiska
Istotne znaczenie ma odpowiednie przygotowanie stanowiska pod uprawę szparagów. I takie przygotowania należy rozpocząć sezon wcześniej. Najlepsza gleba do uprawiania szparagów ma odczyn obojętny lub lekko zasadowy, zatem PH powinno wynosić od 6 do 7,5. Gleba powinna być pulchna i przepuszczalna, nie może być ciężka i zbyt nawodniona, gdyż zbyt dużo wody w glebie prowadzi do gnicia karp. Stanowisko dla szparagów powinno być słoneczne, jednak temperatura nie powinna przekraczać 25 stopni. Jesienią do gleby należy wprowadzić przynajmniej 8cm warstwę przekompostowanego obornika lub humusu. Jeśli po sprawdzeniu PH gleby nie wynosi 6,5 do 7, ale jest niższe, warto przeprowadzić dodatkowo wapniowanie.
Po drugie: uprawa polowa czy pod osłonami?
Ze względu na to, że szparagi nie lubią zbyt upalnej temperatury, a także mogą zostać uszkodzone przez przymrozki rekomenduje się zamiast uprawy polowej, prowadzenie szparagów pod osłonami. Zatem najlepiej sprawdzą się niewielkie tunele foliowe, które będą chronić przed zbyt silnym nasłonecznieniem, a także wiatrem i działaniem niskich temperatur. Istotne znaczenie ma tutaj folia ogrodowa. Najlepiej wybrać taką, która jest wielosezonowa. Zatem folia do ogrodu oznaczona symbolem UV6 będzie najlepszym rozwiązaniem, gdyż szparagi nadają się do zbiorów dopiero w trzecim sezonie, ale taka folia jest znacznym wydatkiem, dlatego, jeśli chce się nieco zaoszczędzić, można wybrać również dwusezonową, czyli UV4. Warto pamiętać, by wybierać tunele z możliwością wietrzenia bocznego. Dzięki temu w czasie wysokich temperatur także będzie można zapewnić uprawie szparagów optymalne warunki.
Po trzecie: uprawa szparagów krok po kroku
Warto wreszcie poznać jak uprawiać szparagi. Wiemy już jak przygotować glebę i jaka folia do ogrodu będzie najlepsza, teraz podpowiemy jak sadzić szparagi. Te warzywa sadzimy na zagonach. Rozmieszcza się je co 120 cm, a wcześniej trzeba koniecznie usunąć chwasty. Można również rozłożyć agrotkaninę na wierz zagonu. Już wiemy, że wcześniej jesienią glebę trzeba nawieźć składnikami odżywczymi. W zimie z kolei mulczuje się glebę lub wprowadza międzyplon ozimy. Po ostatnich przymrozkach można przystąpić do dzieła. Zatem wykopuje się rowek na głębokości 20 cm i długości rzędu. W nim osadza się sadzonki szparagów, co 35 cm. Już po dwóch sezonach może pojawić się plon. Pierwszych pędów nie należy wycinać i trzeba dać im szansę na rozwój. W następnym sezonie szparagi będą dorodniejsze i smaczniejsze.
Kiedy można zbierać szparagi i dlaczego należy jak najszybciej je spożyć?
Pozostaje jeszcze kwestia zbiorów. Sezon trwa sześć tygodni i zaczyna się na początku maja, a kończy w czerwcu. Pędy należy wycinać nożem poniżej ziemi, a przy tym uważać by nie uszkodzić rozwijających się wypustek. Szparagi trzeba zbierać szybko, zanim pojawi się ulistnienie, bo wtedy są mniej smaczne i twardsze. Po zebraniu należy je też spożyć jak najszybciej, bo najlepiej smakują świeże, później stają się łykowate. Oczywiście mając większy zbiór można część zamrozić, dzięki temu zachowają swoje właściwości odżywcze i lepszy smak.
Niewątpliwie uprawa szparagów pod osłonami to dobry pomysł. Obok nich można postawić także na inne zdrowe warzywa takie jak chociażby jarmuż. Własna uprawa sprawia, że możemy mieć pod dostatkiem zdrowych i co najważniejsze ekologicznych warzyw.