Kociołek żeliwny jest naczyniem, które służy do obróbki termicznej pożywienia. Zyskuje on coraz większą popularność i pozwala szybko przygotować aromatyczne dania. Jaki kociołek wybrać? Czym kierować się podczas zakupu? Czym wyróżnia się to naczynie? Na te pytania odpowiemy w dalszej części artykułu.

Kociołki tego typu są wytwarzane z żeliwa, które cechują się wysoką wytrzymałością i odpornością na ogień. Jest to bardzo ważny aspekt, gdyż taki kociołek umieszcza się nad ogniskiem. Innym rozwiązaniem jest także umiejscowienie go na płycie, na kominku lub w piecyku.

Zalety kociołka żeliwnego

Żeliwne kociołki mają wiele zalet, wśród których warto wymienić dosyć dużą pojemność, pozwalającą przygotować dania dla dużej ilości osób. Dają one możliwość wydobycia mocnego aromatu dania oraz intensywnego smaku. Użytkownik sprawnie obsłuży to urządzenie, po czym równie szybko je wyczyści. W środku naczynia ciepło jest utrzymywane bardzo długo, co jest kolejną korzyścią płynącą z użytkowania kociołka. Smaczne posiłki możemy przyrządzić zarówno w domu, jak i w plenerze, ciesząc się oryginalnym smakiem i aromatem potraw.

Budowa naczynia

Naczynie to składa się z kilku istotnych elementów, które pozwalają na prawidłowe działanie. Są to głównie: korpus (miejsce, gdzie przyrządza się danie), nóżki (umożliwiają postawienie naczynia nad ogniem), uchwyt (pozwala powiesić kociołek nad paleniskiem) i pokrywa (daje możliwość przyrządzenia niezwykle aromatycznych potraw). Pamiętajmy o tym, że z użyciem tego urządzenia uzyskamy całkiem inne rodzaje potraw niż przykładowo na grillu.

Inne artykuły:  Alugrobkorn, czyli aluminiowa folia gruboziarnista

Z pewnością używanie kociołka żeliwnego pozwoli poznać całkiem nowe smaki i wydobyć aromat wielu potraw. Jednakże warto zauważyć, że specyficzna powierzchnia może sprawić, że potrawy będą lekko przywierać do podłoża. Zredukujemy to ryzyko jeśli wybierzemy emaliowany kociołek, który posiada wnętrze obłożone powłoką zapobiegającą przywieraniu dań. To niezwykle ważna kwestia zapewniająca użytkownikowi komfort i sprawne przygotowywanie posiłków.

Jak dbać o żeliwny kociołek?

Kociołek żeliwny wymaga dokładnej pielęgnacji przed pierwszym użyciem, jak i w trakcie dalszego użytkowania. Zazwyczaj po zakupie producenci wskazują, że należy precyzyjnie oczyścić wnętrze za pomocą wody z piaskiem, a także je wypalić z użyciem oleju roślinnego. Po tych czynnościach naczynie powinni dokładnie wyschnąć.
Jeśli chodzi o czyszczenie kociołka w trakcie eksploatacji, pomocne jest szorowanie naczynia mieszanką wody z piaskiem. Raczej nie sprawdzą się tutaj wszelkie chemiczne środki. Wysuszone naczynie należy natrzeć lekko olejem roślinnym w środku, jak i na zewnątrz.

Kociołek z paleniskiem

Ciekawym rozwiązaniem dla osób stawiających na funkcjonalność jest kociołek z paleniskiem, który posiada zdejmowany korpus. Jest to spora wygoda, zwłaszcza, że zamykane drzwiczki dają możliwość sprawnego uzupełniania paliwa w naczyniu. Większość modeli posiada także popielnik, który można wyjąć i wyczyścić.

Wybierając kociołek żeliwny kierujmy się własnymi potrzebami oraz oczekiwaniami związanymi z częstością użytkowania i wielkością naczynia.