Wybierając odpowiedni blat do kuchni, musimy zwrócić uwagę na wiele istotnych czynników. Musi to być przede wszystkim część wystroju pomieszczenia charakteryzująca się wysokim poziomem użyteczności oraz odporności na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Od wielu już lat dużą popularnością cieszą się blaty wykonane z drewna.

Kolorystyka i estetyka blatu

Wygląd jest jedną z pierwszych rzeczy, na jaką zwracamy uwagę przy wyborze konkretnego rodzaju blatu. Nic w tym dziwnego, estetyka jest bardzo ważną rzeczą przy urządzaniu kuchni. W zależności od tego, na jaki kolor mebli się decydujemy, przy wyborze blatu warto uwzględnić zasadę kontrastu. Wybór blatu pod kolor mebli może bowiem skutkować efektem ciężkości i monotonii.

Warto więc przełamać ten schemat i dobrać element w ten sposób by kontrastował z pozostałą zabudową. Ciepły i jasny odcień drewna sprawdzi się w klasycznych kuchniach. Będzie pasował nie tylko do białych mebli, sprawdzi się też dobrze do przełamania czerni. Dzięki zachowaniu naturalnego koloru i faktury pomieszczenie będzie bardziej ciepłe i przytulne. Dla miłośników bardziej nowoczesnych wnętrz dobrym wyborem może okazać się blat w kolorze czarnym.

Rodzaj drewna

Oprócz wyglądu niezwykle ważny jest wybór rodzaju drewna, z jakiego wykonany jest blat. Nie powinno ono być zbyt miękkie, gdyż kuchnia jest miejscem, w którym ta część wyposażenia będzie miała kontakt nie tylko z wilgocią, ciepłem, tłuszczem i zabrudzeniami, ale np. z lądującymi na nim sztućcami. Jeżeli więc chcemy, by blat posłużył nam przez wiele lat, warto na wstępie odrzucić drewno miękkie takie jak sosna, świerk, topola czy olcha. W tym miejscu zdecydowanie lepiej sprawdzą się drewna o wysokim poziomie twardości.

Inne artykuły:  Nie tylko biała. Pomysł na wannę w nowoczesnej łazience

Do najpopularniejszych gatunków drewna twardego zaliczyć możemy dąb, buk, heban i orzech. Blat przed oddaniem do użytkowania musi zostać odpowiednio zaimpregnowany. Plusem posiadania blatu z drewna jest to, że możemy stosunkowo łatwo odświeżyć jego wygląd. Wystarczy przeszlifować go dobrze dobranym papierem ściernym i zabezpieczyć jego powierzchnię nową warstwą impregnatu, który musi posiadać atest spożywczy.

Blat klejony czy z litego drewna?

Podstawowy wybór blatu kuchennego wykonanego z drewna sprowadza się do kwestii tego, czy chcemy mieć blat klejony, czy może z litego drewna. Warto już na wstępie zaznaczyć, że pierwsza z opcji jest zdecydowanie bardziej popularna. Dzieje się tak z kilku względów. Po pierwsze jest to zdecydowanie bardziej ekonomiczny wybór.

Blat klejony jest bardziej odporny na wypaczenie i pęknięcia. Klejenie drewna sprawia bowiem, że powierzchnia jest mniej naprężona. To z kolei pozwala na dłuższe eksploatowanie blatu bez konieczności jego naprawy lub wymiany. Z drugiej jednak strony mamy piękne blaty z drewna litego, które prezentują się niezwykle elegancko i naturalnie.

Podejmując decyzję, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że pod wpływem rozmaitych czynników zewnętrznych drewno cały czas pracuje i zmieniają się jego parametry. Tym samym może on pęcznieć lub się wyginać. Proces klejenia niweluje częściowo te problemy, dzięki czemu dostajemy produkt o podwyższonej odporności.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą https://skladydrzewne.pl/oferta/blaty-drewniane/